Припадници Јединице граничне полиције Зворник спријечили су кријумчарење 15 миграната од покушаја незаконитог преласка државне границе, саопштено је из Граничне полиције БиХ.

“Под надзором дежурног тужитеља и према наредби Суда БиХ, обављен је претрес двије особе, које су управљале чамцом, осумњичених за почињење казненог дјела Кријумчарење људи, а тијеком претреса пронађен је одређени износ новца у еурима и РСД, мобилни телефон са припадајућим и другим СИМ картицама мобилних оператера Србије као и једна путовница Републике Индије, што су, као предмети који потичу из почињења казненог дјела, привремено и одузети”, наводи се у саопштењу.

Обје особе су лишене слободе и и биће предани Тужитељству БиХ, док ће преосталих 13 особа бити саслушано, те предато надлежној Служби за послове са странцима на даљње поступање.

Равнатељ ГПБиХ Зоран Галић рекао је да су припадници Граничне полиције БиХ максимално ангажирани у заштити државне границе те истакнуо да Гранична полиција БиХ нема подршку државе у борби против незаконитих миграција.

„Припадници граничне полиције Зворник још једанпут су показали да унаточ свим проблемима с којима се суочавају, имају јако добре резултате у спрјечавању сваког облика криминалитета. Овим путем им захваљујем на максималној ангажираности, а томе је уједно придонио и посебан тим којег смо формирали у борби против незаконитих миграција. С љепшим временом, очекује се интензивнији миграцијски притисак и срамотно је да држава од почетка мигрантске кризе ништа није подузела да нам помогне у спрјечавању незаконитих миграција, нису нам осигурали попуњавање ни људских ресурса, ни специјалистичку опрему, па чак ни гориво за службенике који су изванредно ангажирани како би заштитили критичне точке незаконитих прелазака. Наш прорачун је исти сада и прије 10 година. Мигрантска криза, иако се ставља на терет само Граничној полицији, она је проблем који се рјешава уз максималну подршку и сурадњу, а осим појединих полицијских агенција и међународних субјеката од којих молимо помоћ, ми друге подршке немамо“, рекао је равнатељ Галић.