Више од 630 мртвих од вируса корона у Србији, највеће потенцијално заташкавање броја мртвих у Нишу, показују подаци информационог система Covid19 у које је БИРН имао увид. Крајем прошле недјеље број заражених кретао се од 300 до 340.

У Србији су од 19. марта до 1. јуна 2020. од вируса корона умрла 632 пацијента, што је за 388 више од званично саопштеног броја за тај период, који износи 244, сазнаје БИРН на основу увида у податке који су дио званичног државног информационог система Covid19.

Према сазнању БИРН-а, број заражених посљедних дана прошле недјеље кретао се између 300 и 340 дневно, што далеко надмашује званичне податке од 97 новообољелих.

Податак о броју заражених налази се у табели под називом „Извештај за Владу”, која се прави на основу поменутог информационог система. Табела садржи три податка – број тестираних и позитивних у посљедња 24 сата, број преминулих који одобрава министарство здравља, као и заузетост кревета по болницама.

Највећа разлика у броју умрлих примијећена је у Клиничком центру Ниш гдје је према званично објављеним подацима умрло 77 пацијената. Подаци из информационог система у који је БИРН имао увид показују бројку од 243 преминулих чији је резултат теста означен као позитиван, што је разлика од 166 мртвих.

У КБЦ Драгиша Мишовић број умрлих је „смањен” за 55 (39 званично саопштено, 94 у информационом систему), КБЦ Земун званично има 32 умрла пацијента, док се у систему налазе подаци о 88 преминулих (разлика од 56), док КБЦ Звездара званично има 14, а у систему за 45 више – укупно 59 мртвих.

У осталим болницама разлике су нешто мање, па је код КБЦ Србија разлика 17 пацијената (званично саопштено 33, у бази 50), за КБЦ Крагујевац је званично речено 23, док у систему има 31 (разлика осам), итд. За 29 пацијента није наведено у којој су болници издахнули.

Подаци показују да број смртних исхода креће да расте крајем марта, да врхунац достиже средином априла и остаје стабилан до краја мјесеца.

Управо је посљедњег дана марта, као и 1. априла на мобилне телефоне свих грађана Србије стигла смс порука у којој је стајало да је ситуација драматична и да се „приближавамо сценарију из Италије и Шпаније”.

Први смртни случај у бази регистрован је 19. марта. Највише смртних исхода било је средином априла када је у просјеку умирало по 20 људи на дан који су у бази означени као позитивни на вирус, показују подаци из информационог система.

Дванаестог априла преминуле су 23 особе, док је званично саопштено шест. Дан касније кризни штаб је саопштио да је преминуло пет пацијената, док их је у систему било 23, слично као и 15. априла када је речено да је петоро преминуло, иако систем показује да их је било 20 – за 15 више.

Почетком маја број смртних исхода је испод 10, док је 31. маја, према подацима из система, преминула једна особа.

Оригинални текст агенције БИРН можете прочитати ОВДЈЕ