Владе Србије и Републике Српске постигле су договор о донацији 13.500 доза четворовалентне вакцине против грипа Републици Српској.

Надлежне институције ће у наредним данима предузети све неопходне кораке како би донација била што прије реализована, с обзиром на неповољну епидемиолошку ситуацију у читавом свијету изазвану коронавирусом, саопштено је из Владе Србије.

Из Владе Србије су истакли да ће и у будућности наставити да на сваки могући начин помаже Републици Српској у борби против епидемије коронавируса.

“Вакцинацијом против сезонског грипа постиже се примарни циљ заштите од тог вируса, али је у овим данима драгоцјена и због смањења притиска на здравствене системе и спречавања потенцијалних хоспитализација особа инфицираних сезонским грипом”, истакли су у саопштењу.

Подсјетили су да је Србија током пандемије континуирано помагала Републици Српској.

Крајем марта, Србија је донирала Републици Српској пет клиничких и пет транспортних респиратора, 30.000 епидемиолошких маски, 2.000 заштитних одијела, 200 наочара и 50.000 рукавица.

Након тога, Републици Српској упућено је и 10.000 литара раствора натријум хипохлорита, а недуго затим и одређени контингент тестова на коронавирус.

Током недавне посјете предсједника Србије Александра Вучића Бањалуци, испоручено је 15 санитетских возила и та донација била је вриједна 750.000 евра, додали су у саопштењу.