Србија је други дан заредом регистровала мање од 3.000 новозаражених коронавирусом и око 8.000 обољелих у болницама, па су епидемиолошке мјере од данас дјелимично ублажене.

Премијерка Ана Брнабић тврди да се ситуација „стабилизира“ и најављује да ће од 19. априла ученици послије наставе на даљину бити враћени у школе.

Затворени и отворени трговачки центри у Србији од данас поново могу радити од 6 до 22 сата, посјетитељи морају носити маске, а управа мора осигурати ковид редаре, прописује одлука Министрства здравља.

Одлука да се ресторанима и кафићима допусти да с 50 посто капацитета могу примати госте на терасама, уз поштивање епидемиолошких мјера, данас је дословно напунила љетне вртове локала у Београду.

Лјекари из ковид болница упозоравају да свако ублажавања мјера представља додатни ризик и не помаже здравственом систему.

„Страхујемо од сваког попуштања мјера, јер их ми највише осјетимо”, рекла је замјеница директора Инфективне клинике у Београду Ивана Милошевић.

У Београд је стигло додатних 106.470 доза, а за идућу седмицу је најављено још 210.000 вакцина “Фајзер-Бионтек”, које се у кампањи масовне имунизације од 21. децембра прошле године користи уз руски “Спутњик В”, “АстраЗенеку” и кинески “Синофарм”.

Досад је употријебљено више од 2,9 милијуна доза, а може се рећи да је 950.000 људи потпуно имунизирано, рекао је шеф владина уреда за е-управу Михајло Јовановић, устврдивши да се дневно на порталу е-система пријави 10.000 до 20.000 заинтересираних за вакцинацију, а још приближно толико их се вакцинише без пријаве.

Према његовим ријечима, досад је вакцинисано и око 39.000 странаца, са или без боравишта у Србији.

Према посљедњим подацима, између недјеље и понедјељка умрло је 38 обољелих, тестирано је 12.767 узорака и и потврђено 2965 нових инфекција, док је на болничком лијечењу 7.809 пацијената, од којих су 254 на респираторима.

Србија је досад потврдила укупно 645.173 случаја зараза, те службено пријавила 5773 смртних исхода од посљедица заразе коронавирусом, преноси Хина.