На тржишту рада у Србији пандемија коронавируса и превентивне мјере више су погодиле жене него мушкарце, јер је седам одсто запослених жена изгубило посао или отишло на принудни одмор, док је посао изгубило четири одсто запослених мушкараца, показала је студија Популационог фонда УН (УНФПА) и организације УН жене (УН WОМЕН) у Србији.

Анализа је показала и да су жене чешће од мушкараца радиле од куће, 56,4 одсто према 34,1 одсто, што је посљедица њиховог доминантног присуства у секторима као што су образовање, социјална заштита и услуга јавне управе, те да је терет бриге о домаћинсту и породици пао на жену, наведено је у заједничком саопштењу ових организација.

Када је ријеч о приступу основним услугама и благостању грађана, готово трећина жена и петина мушкараца је искусила утицај пандемије на своје психолошко благостање, углавном стрес и анксиозност.

Жене су пријавиле чешће потешкоће у приступу здравственим услугама него мушкарци, а анализа је показала да је родни јаз у приступу здравственој заштити посебно велик у руралним областима гдје је 30,6 одсто жена пријавило потешкоће у приступу здравственој заштити у поређењу са 15,8 одсто мушкараца.

Директор Популационог фонда УН за Србију Џон Кенеди Мосоти указао је да је 30 одсто анкетираних жена у Србији пријавило да мисли да су се дискриминација и насиље у породици повећали током пандемије, у поређењу са само 18 одсто мушкараца.