Приједлог Кризног штаба за борбу против коронавируса који ће ићи на Владу Србије је да угоститељски објекти могу отворити баште од понедјељка, 5. априла, уколико бројеви новозаражених и преминулих за викенд буду добри, без наглог повећања, изјавио је члан Кризног штаба и покрајински секретар за здравство Зоран Гојковић.

Гојковић је након одржане сједнице Штаба новинарима у Београду рекао да се епидемиолошка ситуација побољшава, али да је она и даље ванредна.

“Приједлог Кризног штаба који ће ићи на Владу Србије јесте да уколико бројке за викенд буду добре, уколико не буде наглих повећања, од понедјељка угоститељским објектима на отвореном, односно у баштама под условима које ћемо дефинисати са епидемиолозима током викенда, до недјеље”, казао је.

Као другу предложену мјеру од понедељка навео је продужетак рада објеката максимално до 22 часа, те да се тражи решење за тржне центре којима рад није омогућен.

Ученици основних и средњих школа остају на онлине настави, додао је Гојковић.

Гојковић је навео да је полицији наложена строжија контрола граничних прелаза, односно да нико у Србију не може да уђе без ПЦР теста или потпуне вакцинације.

Он је рекао и да у Србији има више од 25 одсто пунољетних грађана који су примили прву дозу вакцине против коронавируса, те да је 18,6 одсто пунољетних примило обје дозе.

“Имамо више од 700.000 пунолјeтних грађана који су потпуно имунизовани, то значи да је прошло више од три недјеље од давања друге дозе вакцине”, изјавио је Гојковић.

Најавио је и да ће од понедејљка у Србији стићи још пола милиона кинеске Синопхарм вакцине, као и 106.000 доза Фајзер/БиоНТеквакцина.