На територији цијеле Србије, окупљања на јавним мјестима у затвореном и отвореном простору више од десет људи биће забрањена од петка, 17. јула, а од тог дана обавезне су заштитне маске и на отвореном простору, на мјестима на којима није могуће обезбиједити растојање од метар и по, одлучено је данас на сједници Кризног штаба за заштиту здравља становништва од COVID-19.

На територији цијеле Србије, без обзира да ли је у одређеној општини или граду проглашена ванредна ситуација, забрањена су окупљања на јавним мјестима у затвореном и отвореном простору за више од десет људи. За вријеме боравка на јавним мјестима, између окупљених мора постојати дистанца од један и по метар, односно свака особа мора заузимати минимум четири квадратна метра.

Мјера која се тиче заштитних маски и која је на снази у Београду, данас је проширена на територију цијеле Србије, без изузетка. Заштитне маске обавезне су и на отвореном простору, на мјестима на којима није могуће обезбиједити растојање од један и по метар, попут редова испред продавница, апотека, аутобуских и возних стајалишта и слично.

На свим осталим јавним мјестима на отвореном простору, препоручује се ношење заштитних маски.

Све мјере које су усвојене на данашњој сједници Кризног штаба, важиће од петка, 17. јула.

Влада Србије још једном је апеловала на све грађане да поштују све донијете мјере зарад сопственог здравља и здравља својих најближих.

”Уколико би сви грађани при сваком изласку из куће константно носили заштитну маску, таква мјера била би еквивалентна забрани кретања јер на такав начин спречавамо епидемиолошки ризичне контакте и спречавамо ширење коронавируса. Увјерени смо да ћемо заједно са свим својим грађанима, уз највећу могућу дисциплину и одговорност, из битке против корона вируса изаћи као побједници”, наведено је из Владе Србије.