У Србији ће од сутра на свим пунктовима за вакцинацију против коронавируса моћи да се вакцинишу искључиво грађани који су добили позив од електронске управе са термином вакцинације, саопштила је Влада Србије.

Термин за вакцинацију грађани ће добити након пријаве на порталу е-Управе или позивом контакт центра.

“Нема никакве потребе, нити је у интересу јавног здравља да се стварају редови и гужве грађана који немају заказан термин, јер ће сви добити вакцину у складу са планом приоритизације”, каже се у саопштењу.

Из Владе Србије су навели да је одлука донијета због тога што се свакога дана увећава број грађана који се нису пријавили за вакцинацију, а долазе испред пунктова или здравствених установа како би се вакцинисали.

Грађане су позвали да поштују процедуре пријаве и саме вакцинације јер је то, како се наводи, најбољи начин да своју вакцину добију сви, по утврђеним приоритетима. Из Владе Србије су позвали грађане да долазе на вакцинацију искључиво у термину када им је она и заказана.

“Исказивање интересовања за вакцинацију, након чега ћете у блиској будућности добити вријеме и мјесто вакцинације, траје неколико минута и веома је једноставно. Сви грађани то могу учинити на адреси www.imunizacija.euprava.gov.rs. Уколико особа заинтересована за вакцинацију не посједује рачунар, може се пријавити и телефонски, путем контакт центра на број телефона 0800 222 334, свакога дана од осам до 20 часова”, наглашено је из Владе Србије.

Без обзира на то што је вакцина стигла у Србију, из владе су упозорили да епидемија није готова те позвали на поштивање епидемиолошких мјера.

“Без обзира да ли смо примили вакцину или не, морамо носити маске у затвореним просторима, водити рачуна о хигијени руку, одржавати међусобну дистанцу када год је то могуће и редовно провјетравати просторије. Одговорним понашањем, поштивањем епидемиолошких мјера и поштивањем термина вакцинације најбрже ћемо доћи до нашег заједничког циља, а то је коначна побједа над коронавирусом”, поручено је из Владе Србије.