Осуђеници у казнено-поправном заводу у Србији, ангажовани у кројачком погону, покренули су акцију “Донирај маску школарцу”, чији је резултат више од 16.000 вишекратних заштитних маски донираних најмлађим школарцима.

Више од 200 осуђеника у КПЗ-у у Сремској Митровици одрекло се плате коју примају за свој рад како би било израђено више од 16.000 вишекратних маски за ђаке од првог до четвртог разреда основних школа у Сремској Митровици, у Србији.

Осуђеници ангажовани у кројачком погону су сами одлучили да покрену акцију “Донирај маску школарцу” и одрекну се плате коју примају за свој рад и средства усмјере за куповину материјала, кројење и шивење маски за најмлађе основце, рекли су из Завода за извршење кривичних санкција у Србији.

Замјеница градоначелника Светлана Муловановић захвалила је заводу на донацији и најавила расподјелу маски по школама сљедеће седмице, а свако дијете ће добити по пет маски.

У поменутом погону ради 30 осуђеника који су прошли цертификовану обуку за кројаче, а остали радно ангажовани осуђеници у КПЗ-у су се прикључили акцији и такође донирали плату или друга лична средства, наводе из Управе.

Иначе, осуђеници у заводима у Сремској Митровици, Нишу, Забели и осуђенице у женском затвору у Пожаревцу на почетку епидемије коронавируса почели су да шију дневно и до 6.000 заштитних маски за запослене и лица лишена слободе у свим заводима, а производња и даље траје и проширена је на израду заштитних одијела, назувица и капа, навели су из Управе.