На данашњој сједници Кризног штаба Србије анализирана је тренутна епидемиолошка ситуација у Србији и констатовано је да актуелне мјере дају резултате, саопштио је покрајински секретар за здравство Зоран Гојковић.

Гојковић је, послије сједнице Кризног штаба, у изјави новинарима рекао да и даље постоји велики број новозаражених грађана.

“Свакодневно се тај број повећава минимално на претхнодни дан што говори да усвојене мјере дјелују. Тај број је и даље висок и једноставно потребно је да наставимо што смо радили до сада да се сви максимално придржавамо постојећих мјера и да се вакцинишемо. Вакцине су оно што нас једино може дугорочно извући из епидемије”, нагласио је он.

Указао је да је анализиран и захтјев Министарства просвјете да се омогући првенствено ђацима који су од почетка године на онлајн настави, уз све могуће епидемиолошке мјере, да се оцјењују у малим групама у школама гдје постоји таква могућност.

Министарство ће, најавио је, у кординацији са локалним самоуправама покушати да изнађе могућности да ученици, гдје је неопходно да се оцијене, а за то је потребан лични контакт, дозволи да то ураде.

Гојковић је додао да је данас разговарано и у вези уласка грађана Србије у земљу који су потпуно вакцинисани.

Влада ће уредбом, како је објаснио, прецизирати да сви они који буду потпуно вакцинисани, са потврдом о вакцинацији из Србије, добију могућност да уђу у земљу без пи-си-ар теста и без изолације.

Исто важи и за стране држављане, који ће без пи-си-ар теста и карантина моћи да уђу у Србију ако су потпуно вакцинисани вакцинама из Србије.

“Потпуна вакцинација подразумијева двије дозе Фајзерове, Спутњик В и Синофарм вакцине. С обзиром да АстраЗенека у овом тренутку има само једну дозу, подразумијева се да је једна доза у равни са ове три вакцине које захтијевају двоструку имунизацију”, објаснио је Гојковић.