Са вакцинацијом против коронавируса у највећем граду регије Санџак почело се још прије мјесец дана. Масовном имунизацијом становништва, која је у Србији почела прије десет дана, до сада је обухваћено више од 2.000 житеља Новог Пазара.

Због великог интересовања и гужви које су се стварале у новопазарском Дому здравља, данас су у великој сали Дома омладине у том граду отворена још четири вакцинална пункта. По прву дозу вакцине кинеског произвођача “Синопхарм” од раног јутра долазе грађани који су примили позив од надлежних медицинских служби, а који су прије тога извршили пријаву на порталу Е-управа.

Интересовање грађана је на задовољавајућем нивоу, кажу надлежни, а редова и дужег чекања није било.

“Све је већи број оних који се пријављују за вакцину. Тренутно становништво добија ту кинеску, односно вакцину произвођача ‘Синопхарм’. До сада није било проблема, нема контраиндикација, односно нежељених реакција код оних који су примили вакцину. Оно што се може јавити су само бол, оток на убодном месту и температура. Имамо четири вакцинална пункта која су од данас на располагању свим нашим суграђанима, ту су лекари и техничари задужени за читав процес вакцинације. Ко дође за вакцину потребно је само да каже да има заказан термин, ту су наши волонтери који помажу око попуњавања образаца и упућивања код лекара који ће обавити све што је потребно и извршити вакцинацију”, рекла је др Незрина Хабибовић.

Процедура коју грађани пролазе је једноставна и не траје дуго. Након мјерења температуре и дезинфекције руку, грађани добијају образац који подразумјева и потписивање сагласности о вакцинацији, послије чега их волонтери упућују љекару да им провјери здравствено стање прије вакцинисања.

Новопазарци који су дошли по прву дозу вакцине задовољни су јер су дошли на ред брже него што су очекивали. Своје суграђане су позвали да слиједе њихов примјер и одазову се позиву за имунизацију против коронавируса.

“С обзиром на посао којим се бавим, стално сам у контакту са народом, морална је обавеза моја била да и ја примим вакцину. Вакцину је примила и моја супруга, она је запослена у старачком дому. Никакве реакције лоше нема, лекари су ми баш стручно дали вакцину. Сваки пунолетан грађанин овог града треба да се вакцинише, као деца смо се вакцинисали и никада нам ништа није било, у Бога се надам да нам ни сада неће бити ништа”, рекао је Сенад Жупљанин.

Његов суграђанин Узеир Демић изненађен је јер је, каже, очекивао веће гужве.

“Стварно је срамота да људи не схватају да је ово спас за људе. Ја сам је примио ни осјетио је нисам, ја сам задовољан. Гледао сам на телевизији, чекају људи у Београду по два–три сата у редовима, како ови људи не схватају да је ово добро, не могу да схватим”, рекао је Узеир Демић.

Прије десет дана другу дозу вакцине компанија “Фајзер/БиоНТек” примило је 75 корисника Геронтолошког гентра у Новом Пазару. Они су 26. децембра прошле године били међу првима у Европи који су добили прву дозу прве вакцине која је у Србији добила дозволу за употребу.

Према посљедњим подацима, у Србији је до сада против коронавируса вакцинисано преко 375 хиљада грађана. Србија је сада друга земља у Европи по броју вакцинисаних на милион становника.