У Србији је регистровано 386 нових случајева обољелих од коронавируса, а преминуло је још 18 особа, што је најтежи биланс од почетка епидемије, констатовала је премијерка Ана Брнабић. Од данас је на снази забрана окупљања више од десет особа, у затвореном простору и на отвореном и сви затворени објекти престају с радом у 21 сат. Истодобно, у Београду и још неким градовима Србије одржавају се протести на којима се окупља по неколико хиљада људи.

Епидемија коронавируса најкритичнија је у Београду, Шапцу, Крагујевцу о Новом Пазару, каже премијерка.

АНА БРНАБИЋ, премијерка Србије

”Нећемо презати од рестриктивних мјера да би сачували здравље људи. Моје мишљење је да је најефикаснија мјера увођење ванредног стања и забране кретања, али се трудимо да овај пут имамо другачији приступ јер је ово борба која ће трајати дуго”.

Што се тиче протеста, Брнабић наводи да је то непромишљен здравствени ризик, моли људе да остану код куће јер ће, каже, за протесте увек бити времена, а за борбу против коронавируса више га нема.

Међутим, протест се ипак одржава.

А руско Министарство спољних послова огласило се поводом информација о руској умојешаности у немире током протеста, оцјењујући да су то лажне вијести и да њихови аутори покушавају да одрже познате стереотипе конспирације својих спонзора који као да у свему виде “руку Москве”, каже се у саопштењу.

Аналитичари који нису присталице теже да Русија организује немире у Србији вјерују да се ништа није промијенило у познатом руском ставу да штити српске интересе у вези с Косовом. Сматрају да у овом тренутку почетка преговора Београда и Приштине под покровитељством ЕУ неки политички кругови и медији желе да српско-руске односе представе у другачијем свјетлу.

МИРОСЛАВ СТОЈАНОВИЋ, бивши дописник ”Политике” из Москве

”…да се покаже како Москва врши неку врсту додатног и жестоког притиска на Вучића и да на неки начин поткопава његову позицију.”

МУП Србије саопштио је да је послије јучерашњег протеста у Прекршајни суд приведено 13 осумњичених за прекршаје почињене испред парламента 7. јула. Осуђено је пет, једна особа је ослобођена, седам ће бити процесуирано.
Осуђенима су изречене новчане казне у вриједности између 180 и 780 еура, а они који нису могли да плате казну одслужиће је у затвору.