У Србији ће ученици од првог до четвртог разреда основних школа наставу похађати у учионицама у групама до 15 ђака, док ће ученици старијих разреда имати комбинацију онлине и наставе у школама, изјавио је данас министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић.

На конференцији за новинаре Кризног штаба за сузбијање коронавируса, он је навео да ће се настава до четвртог разреда бити одржавана уз смањење броја ученика и поштовање свих мјера.

Према његовим ријечима, часови ће трајати 30 минута, ђаци од првог до четвртог разреда ће имати четири часа, између часова су планирани петоминутни одмори, а послије другог часа одмор од 15 минута. Након сваког блока наставе, учионице морају да се дезинфикују.

Школама сутра стиже упутство за наставу од септембра, додао је министар.

Како је објаснио, од 14 часова у школу ће ићи старији основци и да ће школе саме одређивати да ли ће организовати, на пример, пети и шести разред или седми и осми или од петог до осмог.

“Петаци, шестаци и седмаци ће имати по пет часова у септембру, а осмаци шест часова. Ипак, модификоваћемо тај распоред на основу добијаних недјељених извештаја, па ће се правити додатни модели”, казао је Шарчевић.

Он је навео и да ће родитељи моћи да се опредјеле да ли ће дјеца искључиво наставу пратити онлине, док ће за оцјењивање бити обавезно да дођу у школу.

“За средње школе може неколико модела да се примијени, а основни модел је да раде недјељно и оне ће распоређивати групе у зависности од програма. На примјер, нећемо дјецу медицинских школа тјерати да иду на праксу”, казао је Шарчевић.