Шеф клуба Бошњака у Вијећу народа Републике Српске Алија Табаковић и предсједник Скупштине општине Сребреница Ћамил Дураковић осудили су случај поновног негирања геноцида и величање ратних злочинаца у Сребреници, гдје су јучер осванули плакати с ликом Ратка Младића.

Табаковић је у изјави за Фену потврдио да су плакати уклоњени убрзо након што су постављени, поручивши да су ”они који величају ратне злочине и злочинце одговорни морално за геноцид и спремни геноцид поново починити”.

Лијепљење плаката с ликом Младића, како истиче, срамотан је чин за град у којем је почињен геноцид, а негирање злочина је завршна фаза геноцида.

”Колико год се ми трудили да будемо реални да је злочин геноцида чинио политички врх тадашње Републике Српске, наши комшије настоје да нас разувјере да то није тако и да иза злочина стоје колоне људи и они који потписују петицију су саучесници у геноциду”, изјавио је Табаковић.

Изражава увјерење да ће доћи вријеме када ће се ”наше комшије одрећи оних који су починили геноцид и осудити их као ратне злочинце”.

Предсједник Скупштине општине Сребреница Ћамил Дураковић за Фену је рекао да је постављање плаката с ликом злочинца Ратка Младића ”посљедни трзај нецивилизацијског понашања”.

”Овакве активности су довеле до тога да високи представник наметне закон и забрани величање ратних злочинаца и негирање пресуда међународних и домаћих судова. Оно што нас охрабрује јесте да закон буде валидан и примјењив како би могли да правимо кривичне пријаве против организација, појединаца, и свих оних који буду радили овакве активности. Ми требамо бити стрпљиви и сачекати да закон буде активан”, подвлачи Дураковић.

Кад закон буде примјењив, најавио је, бит ће упућене пријаве против одговорних за негирање геноцида и величање ратних злочина и злочинаца.

”Ми ћемо по први пут имати прилику да овакве кривично гонимо и једва чекамо дан да закон буде примјењив. Ријеч је о системском негирању геноцида које је интензивирано у протеклих неколико година и то нас забрињава”, истакао је Дураковић.