Средства од Међународног монетарног фонда (ММФ) одобрена за хитну помоћ БиХ ради консолидације стања у здравственом сектору и помоћ економији у суочавању с епидемијом корона вируса и болести ЦОВИД-19 данас су уплаћена на депозитни рачун КС, саопштио је министар финансија КС Јасмин Халебић.

Министарству финансија КС је с нивоа ФБиХ дозначен износ од 36.178.423,00 КМ.

Највећи дио тог износа планиран је као финансијска подршка од 20 милиона КМ за привреду и то у виду исплате дијела плата радницима чија су предузећа претрпјела значајно смањење прихода у протеклих неколико мјесеци.

Средства су такођер намијењена и за подршку индустријској производњи, запошљавању младих те сервисирању дугова насталих из ранијег периода.

Министар финансија КС Јасмин Халебић је раније најавио да ће из средстава од ММФ-а бити формиран кредитно-гарантни фонд, а критерије за његову имплементацију ће утврдити Влада КС.

Новац је већ раније уплаћен на рачун Централне банке БиХ, али је за расподјелу на ниже нивое власти било потребно да Вијеће министара донесе одлуку о расподјели средстава.

Министарство финансија и трезора БиХ је расподијелило средства у складу с одлуком Фискалног вијећа БиХ, потписаним Писмом намјере и Меморандумом о разумијевању у сљедећим омјерима: 37,5% за бх. ентитет РС, 61,5% за ентитет ФБиХ (с десет кантона), а новац који припада Федерацији подијелио је се на начин да 50% остаје на федералном нивоу, а 50% дијели се кантонима, од својих износа ФБиХ и РС су одвојили 1% за Брчко Дистрикт.