Не стишава се бура због усвајања Закона о слободи вјероисповијести у Црној Гори. Митрополит црногорско-приморски Амфилохије позвао је вјернике да се сваког дана окупљају у што већем броју на молитви у црквама и манастирима широм Црне Горе у знак протеста због усвајања овог закона.

Центар Жабљака је сат времена био блокиран. Најављена су нова окупљања, а кошаркашки клуб Црвена Звезда је због догађаја у Црној Гори затражио одгађање сутрашњег сусрета са Будућности.

Велики број вјерника присуствовао је литургији у Саборном храму Христовог васкрсења у Подгорици. Митрополит црногорско-приморски Амфилохије, након служења литургије, позвао је вјернике да у што већем броју идућих дана присуствују молитвама у манастирима и црквама. Звона на црквама ће свака два сата звонити до Божића, с обзиром на то да је, како је истакао митрополит, у Скупштини Црне Горе, умрла правда и право.

“Надамо се у Бога да ће се садашња власт уразумити. Доста су отели од народа. Њихови претходници су за народ отимали, тако су говорили, али се види по њиховим ђацима да то није било отимање за народ него за себе, за своје интересе”, рекао је митрополит црногорско-приморски Амфилохије.

Литургија је одржана дан након што је засједао Епископски савјет Спрске православне цркве у Црној Гори и након што је формиран Одбор за одбрану светиња.

Митрополит је одликовао једног полицајца из Никшића који је дао отказ јер, како каже, није хтио да туче грађане који су прије неколико дана протестовали због Закона о слободи вјероисповијести.

У Жабљаку је више десетина људи сат времена блокирало центар града. Послије преговора са полицијом грађани су се разишли, али и најавили окупљање и блокаде сваког дана послије литургије. Претходне ноћи одржани су протестни скупови у Никшићу и Беранама.

Због протеста испред Амбасаде Црне Горе у Београду прије два дана, Либерална партија Црне Горе позвала је Министарство вањских послова Црне Горе да хитно реагује поводом, како је наведено, напада на амбасаду и на покушај спаљивања заставе Црне Горе.

Кошаркашки клуб Црвена звезда је због догађања у Црној Гори затражио да утакмица са Будућности, заказана за сутра, буде одгођена. Подгорички клуб увјерава да је све спремно за меч и да они сматрају да не постоји ниједан разлог за одлагање.

Упркос негодовању Српске православне цркве и опозиционог Демократског фронта (ДФ), Закон о слободи вјероисповијести је потписао предсједник Мило Ђукановић. Посланици ДФ-а претходно су позвали предсједника да не потпише Закон, већ да га врати Скупштини на дораду.

Гост Дневника 2 БХРТ-а био је Златко Вујовић из Центра за истраживање и мониторинг Црне Горе.