Савез самосталних синдиката Босне и Херцеговине сматра да је Влада ФБиХ јасно дала до знања да јој је капитал важнији од људи у вријеме пандемије корона вируса, наводи се у саопштењу за јавност СССБиХ.

“Ово што сада видимо у пракси јесте само заштита послодаваца и њиховог капитала, а о радницима нико не води рачуна. Нажалост, и у овој ситуацији неки гледају да зараде, а прича о рефундирању губитака, свела се само на интерес послодаваца, а не радника. Ако је неко очекивао да ће бар овај пут извршна власт заштитити људе, раднике, пензионере, након јучерашње сједнице је и посљедња нада нестала. Велики број радника који живи од првог до првог, приморан је да у овој ситуацији, плату од прошлог мјесеца троши на залихе хране и лијекова, па им је због тога још неизвјесније како ће дочекати наредни мјесец и хоће ли ако и задрже посао добити пуну плаћу због одсуства на које су били принуђени”, наводи се у саопштењу СССБиХ.

У саопштењу се додаје да пензионери који са новцем који примају сваког мјесеца не могу подмирити ни основне редовне потребе, а не да сада обезбиједе додатне залихе хране, лијекова или неопходних хигијенских потрепштина.

СССБиХ у саопштењу пита зашто Влада ФБиХ није донијела конкретне одлуке о осигурању исплате пуне плате свим радницима који се налазе у изолацији, родитељима који су због дјеце приморани да буду на боловању или изолацији, здравственим радницима и комуналним предузећима повећала плате?!

“Док већина влада у свијету на сједницама усваја конкретне мјере и ослобађа новчане резерве с циљем заштите грађана, радника, пензионера и најосјетљивијих друштвених слојева, Влада Федерације БиХ тек проглашава стање несреће. Што се тиче радника у Федерацији БиХ, стање несреће је почело још прије пет година када је именована Влада предвођена премијером Новалићем”, додаје се у сапштењу.