Савез самосталних синдиката Босне и Херцеговине (СССБиХ) којим предсједава Селведин Шаторовић данас је представио приједлог закона о најнижој плати која би требала да износи 1.000 КМ.

Шаторовић је истакао на конференцији за медије да је Федерација БиХ једини дио Европе у којем не постоји пропис о најнижој плати.

Већ три године радници у Федерацији нису покривени колективним уговором, те су тако остали без јединог акта који дефинира најнижу цијену рада – казао је он.

Каже да је Влада Федерације БиХ преузела обавезу да утврди најнижу цијену рада након савјетовања са Економско-социјалним вијећем те да то није испунила.

Додаје да више од 80 посто радника у Федерацији нема потписане колективне уговоре и то углавном у реалном сектору. Од 19 гранских колективних уговора сада је на снази само пет, већином у јавном сектору, казао је.

Он је невео да око 90.000 радника у Федерацији прима плату до 450 КМ, а око 260.000 радника до 650 КМ.

Шаторовић подвлачи да ни четири минималне плате не могу покрити основне животне потребе које износе више од 2.000 КМ.

Савез самосталних синдиката, подвукао је Шаторовић, неће се никад залагати за смањења плата у јавном сектору али ће се залагати за реформу јавне управе.

Приједлог закона о најнижој плати СССБиХ је упутио на Представнички дом и Дом народа Парламента Федерације БиХ те Влади Федерације БиХ, Федералном министарству рада и социјалне политике и Удружењу послодаваца Федерације БиХ.