Савез самосталних синдиката Босне и Херцеговине доставио је данас предсједавајућим и заступницима оба дома Федералног парламента, Влади ФБиХ и Удружењу послодаваца ФБиХ текст Приједлога измјена и допуна Закона о раду, који је припремио експертни тим овог синдиката, саопћио је СССБиХ.

“Тиме је званично покренута иницијатива за измјене и допуна најважнијег закона за раднике у Федерацији БиХ, а све с циљем да се радницима омогући адекватним законским механизмима заштита радно-правног положаја. Такођер, овим измјенама се нуди и помоћ послодавцима који усљед проблема узрокованих ЦОВИД-19 и неадекватних и закашњелих законских рјешења, имају потешкоћа да ублаже негативне посљедице”, наводи се у саопћењу Савеза самосталних синдиката БиХ.

Како би бар дјелимично била регулирана одређена питања из радног односа, која се појављују као проблем у примјени постојећег Закона о раду, те питања положаја радника за вријеме проглашеног стања природне и друге несреће или ванредног стања проглашеног од надлежних институција ФБиХ, Савез самосталних синдиката БиХ је припремио споменуте измјене и допуне Закона о раду које ће имати позитиван ефекат како за раднике, тако и за послодавце, тврде из овог синдиката.

“Надамо се да ће Влада ФБиХ и Удружење послодаваца ФБиХ, као социјални партнери, као и заступници у Федералном парламенту прихватити овај приједлог и изгласати га у интересу радника и грађана Федерације БиХ”, поручују синдикалци.