Пореска управа Републике Српске (РС) прикупила је у новембру ове године на рачун јавних прихода 200,5 милиона КМ, што је за 1,03 милиона КМ или један посто више него у истом мјесецу прошле године.

Тиме је настављен тренд стабилизације у наплати јавних прихода који већ пет мјесеци узастопно биљеже раст, саопштено је из Пореске управе.

Директор Пореске управе Горан Маричић истакао је да наведени подаци указују на наставак стабилизације у наплати јавних прихода у Републици Српској, што је посебно охрабрујуће ако се има у виду тренутна ситуација изазвана пандемијом вируса корона, односно незадовољавајућа епидемиолошка ситуација, смањена кретања и привредна активност.

“Када је ријеч о директним порезима, наплата у новембру је износила 35,5 милиона КМ, што је за 3,6 милиона КМ или 11 посто више у односу на исти мјесец претходне године. Раст наплате забиљежен је код пореза на добит и то за 13 посто, односно наплаћено је 1,7 милиона КМ више, док је наплата пореза на непокретности у новембру износила 1,6 милиона КМ, што је за око 84.000 КМ мање него у новембру прошле године. Највећи раст у овом сегменту јавних прихода остварен је код пореза на доходак, и то за 15 посто или 2,2 милиона КМ”, рекао је Маричић.

Он је навео да је наплата доприноса у новембру износила 138,1 милион КМ, што је за 7,8 милиона КМ или шест посто више у односу на упоредни мјесец прошле године.

Маричић каже да је за Фонд ПИО наплаћено 78,8 милиона КМ или седам посто више, за Фонд здравственог осигурања 49,7 милиона КМ или седам посто више, док је наплата доприноса за Фонд дјечје заштите такође већа за седам процената.

“Код осталих јавних прихода, наплата у новембру износила је 26,8 милиона марака и мања је за 8,4 милиона КМ у односу на новембар 2019. године. У овом сегменту јавних прихода забиљежена је мања наплата такси и накнада за 2,9 милиона КМ, казни за око 486.000 КМ, док је наплата накнада за приређивање игара на срећу износила 5,4 милиона КМ, што је за око милион КМ или 23 посто више односу на исти мјесец претходне године”, додао је Маричић.

Он је навео да је Пореска управа за 11 мјесеци прикупила укупно 2,242 милијарди КМ, што је за два посто мање него у истом периоду прошле године.

“Директни порези су наплаћени у износу од 418,5 милиона КМ или 18,6 милиона марака мање, док су остали јавни приходи наплаћени у износу од 341,8 милиона КМ, што је за 14 посто мање. Међутим, наплата прихода по основу доприноса у овом периоду наставила је раст те је наплаћено 1,481 милијарди марака или четири посто више него у 11 мјесеци прошле године”, рекао је Маричић.