Шетница са стакленим подом на Фортици нова је туристичка атракција Мостара, чије се службено отварање очекује на прољеће ове године.

Висока око 15 метара над обронцима Фортице, простора за шетњу дугог око 35 метара, обогатит ће туристичку понуду града на Неретви те пружити сасвим нове доживљаје посјетитељима.

Брдско-бициклистичко удружење МТБА из Мостара иницијатор је пројекта стаклене шетнице, који је услиједио након што су прије неколико година завршили пројект уређења парка на Фортици у склопу којег је изграђен видиковац, постављена државна застава, а главна атракција парка је 570 метара дуг Зип Лајн с којег се пружа фантастичан поглед на Мостар.

Пројект стаклене шетнице – видиковца “Скајвок” чија је вриједност око 40 тисућа марака, имплементиран је од стране Развојног програма Уједињених нација у Босни и Херцеговини, уз финанцијску подршку Агенције Сједињених Америчких Држава за међународни развој, Агенције за развојну сурадњу Републике Италије (АИЦС) и Града Мостара. Извођач радова је ХП Инвестинг д.о.о. Мостар.

“Иницирали смо пројект са жељом да понудимо Мостару и туристима једну нову дестинацију с које се пружа прелијеп поглед на Мостар. Стаклена шетница је један узбудљив начин да доживите тај поглед из друге перспективе на Мостар”, казао је у разговору за Фену предсједник Удружења МТБА Ђани Рахимић.

Појаснио је како се ради о челичној платформи у облику потковице са стакленим подом, те да је стаклено шеталиште повезано с два степеништа, која чините јединствену цјелину.

“Радови шетнице су окончани крајем прошле године, али због пандемије коронавируса, као и због зимских увјета и завршетка туристичке сезоне и мањих посјета, свечано отварање није организирано те је планирано почетком прољећа када почиње туристичка сезона”, појаснио је Рахимић.

Додао је како се надају да ће овогодишња туристичка сезона бити у пуном капацитету.

“Надамо се да ћемо моћи домаћим и страним туристима који долазе у Мостар понудити нову атракцију, и да се имају због чега задржати дуже у Мостару што је један крајњи циљ нашег пројекта, а и цјелокупне туристичке понуде у граду”, истакнуо је Рахимић.

Пројект стаклене шетнице имплементиран је у оквиру пројекта Виа Динарике, обухваћа јавну туристичку инфраструктуру тако да се улаз на шетницу неће наплаћивати.

“Наше Удружење је од града Мостара добило тај локалитет на кориштење, обавезали смо се да ћемо у оквиру наших активности осигурати одржавање тог објекта као што одржавамо остале локације на том подручју које нам је Град Мостар дао на кориштење. Ми као Удружење покренули смо низ активности на неким од њих се остварују приходи, а ти приходи се касније усмјеравању на одржавање и унапрјеђење цјелокупне инфраструктуре. Замишљено је као дугорочни одрживи пројект за дугорочну опстојност тога локалитета како би он био увијек доступан грађанима и туристима”, закључио је Рахимић.