Новоизабрани градоначелник Бањалуке Драшко Станивуковић позвао је данас власти Републике Српске да одустану од измјена Закона о локалној самоуправи којима би, према медијским наводима, биле умањене надлежности градоначелника у Републици Српској.

Грађани Бањалуке су на изборима рекли да желе промјене. Уколико Влада заиста развласти градоначелнике и начелнике, од промјена нема ништа, упозорио је Драшко Станивуковић. Петак је рок који је дао властима Републике Српске да одустану од такве намјере.

“Ако буду истрајали на нечем оваквом, бићу први градоначелник који ће позвати људе на протесте и то ће се звати протести који ће трајати све до тренутка или док не одустану или ако желе промјене које ће се десити за двије године да убрзају то нека буде њихова воља”, рекао је Станивуковић

Према наводима медија, Влада убрзано припрема измјене Закона о локалној самоуправи, којима би били развлаштени новоизабрани градоначелници. Овлашћења би преузели градски менаџери и скупштине градова. Из ресорног министарства још нема ни потврде ни демантија. Из СНСД-а порука да имају највише градоначелника и начелника и да немају намјеру да умањују њихове надлежности.

“Оно о чему размишљамо, поучени ранијим искуствима и потешкоћама у функционисању локалних заједница, јесте да је потребно пронаћи рјешење како да, у околностима када не постоји сагласност између начелника или градоначелника и скупштине као највишег законодавног органа локалне заједнице, не трпе грађани и не зауставља се развој самих локалних заједница у Републици Српској”, истакао је портпарол СНСД-а Радован Ковачевић

Нови градоначелник Бањалуке каже да је о новонасталим околностима разговарао и са представницима појединих амбасада у нашој земљи. Указујући на могућност кршења Европске повеље о локалној самоуправи, затражиће и реакцију релевантних међународних институција.