Измјене Закона о управи и локалној самоуправи Републике Српске којима би се ограничила овлаштења градоначелницима нису прихватљиве и представљале би прекрајање изборне воље грађана, поручио је данас Драшко Станивуковић, новоизабрани градоначелник Бањалуке.

Он је позвао Владу РС, предсједника Народне скупштине РС, члана предсједништва БиХ из овог ентитета, да до петка кажу да ли је то у плану, позивајући их да то не чине.

“Ако неко буде истрајао на нечему оваквом, спреман сам бити први градоначелник који ће људе позвати да изађу на протест”, рекао је Станивуковић.

Бранислав Бореновић, предсједник ПДП-а, позвао је представнике СНСД и других партија да се уразуме и да прихвате изборну вољу, да се зауставе у свом насиљу, уцјенама и пријетњама.

“Ово је тачка преко које се не може прећи, тачка на којој се мора рећи ‘доста је више’”, рекао је Бореновић.

Најавили су да ће у случају измјена закона позвати и међународне институције да одреагују у заштити демократије.

Конференцији за новинаре испред зграде Народне скупштине ентитета РС присуствовали су представници ПДП-а и СДС-а.

Подсјетимо, према наводима медија, Влада убрзано припрема измјене Закона о локалној самоуправи којима би били развлаштени новоизабрани градоначелници чија овлаштења би преузели градски менаџери и скупштине градова.

Измјене Закона најавио је предсједник СНСД-а Милорад Додик након што су кандидати ове странке за градоначелника два највећа града у РС, Бањалуке и Бијељине, изгубили на локалним изборима.