Европска унија не сматра да треба да коментарише најновије одлуке америчке владе о Западном Балкану и чланице Уније не разматрају санкције према партнерима у том региону, изјавио је портпарол Европске комисије Петер Стано.

Он је нагласио да “није ЕУ та која треба да коментарише потезе америчке администрације, ЕУ има сопствену политику према Западном Балкану, што показује и да је на недавном засједању шефова дипломатија Уније једна од кључних тачака било ангажовање и сарадње ЕУ са партнерима на Западном Балкану”.

Стано, портпарол високог представника ЕУ Жозепа Бореља, је тиме одговорио на питање како ЕУ гледа на одлуку америчке владе о кажњавању оних који на Западном Балкану угрожавају стабилност региона и да ли Унија намјерава да сличним потезима утиче на побољшање прилика у том региону.

Званичник ЕК је истакао да о својственој политици Уније према региону “говори и то што је високи представник ЕУ Жозеп Борељ обновио традицију незваничних сусрета с вођама са Западног Балкана и разматрања тамошњих прилика и, према томе, наш ангажман с тим подручјем је веома снажан”.

“А неко размишљање о санкцијама није на дневном реду ЕУ и свака одлука о режиму санкција захтијева једногласност земаља чланица Уније”, закључио је Стано.