Мостарски Стари мост синоће је био освијетљен бојама заставе Сједињених Америчких Држава у поводу Дана независности САД-а 4. јула и у поводу двије и по деценије мира и партнерства САД и Босне и Херцеговине.

Са тог свјетског споменика мира, у организацији Центра за мир и мултиетничку сарадњу, упућена је јединствена честитка становницима пријатељских Сједињених Америчких Држава.

Данас када смо уједињени у тешкој борби против коронавируса, важно је подсјетити да су Сједињене Америчке Државе биле уз грађане Мостара и Босне и Херцеговине у најтежим тренуцима, те су имале кључну улогу у заустављању агресије на БиХ, а након тога и успостави трајног мира. У тим напорима Мостар је имао посебно мјесто, као град који је био саставни дио свих мировних споразума од Wасхингтонског до Даyтонског – поручио је директор Центра Сафет Оручевић.

Навео је да су се САД одувијек залагале за Мостар као јединствени град свих његових грађана.

Ратом покидане везе су заједно са Мостарцима градиле и давањем огромног доприноса глобалном партнерству за градњу Старог моста као свјетског споменика мира. Овај град то никада неће заборавити – нагласио је Оручевић.

Пројект обнове Старог моста ујединио је донаторе из цијелог свијета, те је као споменик мира грађен у партнерству са УНЕСЦО-ом и Свјетском банком, саопћено је из Центра за мир и мултиетничку сарадњу.