Због алармантне епидемиолошке ситуације у Босанско-подрињском кантону (БПК), кризни штаб кантоналног министарства здравства с данашње сједнице упутио је препоруку Влади БПК да донесе одлуку о преласку на онлајн модел наставе од понедјељка, 22.марта, у свим основним и средњим школама на подручју тог кантона, у трајању од 14 дана.

Директорица Завода за јавно здравство БПК др. Медина Бичо наглашава да је ситуација алармантна.

„Број обољелих на дневној бази данас је најгори од почетка пандемије, а само у посљедња 24 сата 43 особе су заражене чиме се број заражених попео на 191, док је 608 особа у изолацији. Питање је колико ће систем моћи дуго поднијети овај темпо, пацијенти требају помоћ љекара, а зараза се очито шири брже него што је то до сада био случај јер велики је прилив пацијената у примарној здравственој заштити с упалама плућа и ситуација је заиста непредвидива “, упозорила је Бичо.

Поводом погоршања епидемиолошке ситуације данас је хитну сједницу одржао и градски штаб Цивилне заштите Горажде који је упутио апел према вишим нивоима за доношење одлука и мјера с циљем сузбијања коронавируса.

”Градски цивилни штаб заједно с помоћницима донио је мјере и упутио молбе према Влади Федерације БиХ, с циљем вакцинације цјелокупног становништва. Оно што Горажде може урадити у оквиру својих надлежности је прање и дезинфиковање улица, те јавних предузећа у којима ће се такођер извршити дезинфекција простора. У сарадњи с Министарством образовања БПК дезинфекција ће се спровести и у свим основним и средњим школама гдје нам је своје капацитете на располагање ставио и привредник Хубјер“, казао је градоначелник Горажда Ернест Имамовић.

Кантоналном кризном штабу предложено је доношење мјера које ће резултирати обуставом рада услужних дјелатности, осим апотека, бензинских пумпи и трговина прехрамбених производа те ограничење свих кретања, осим оправданих потреба набавке прехрамбених производа и обављања послова активности упослених особа.