Синдикат трговине и услужних дјелатности Босне и Херцеговине (СТБИХ) упутио је отворено писмо, у којем је наведено да су раднице и радници запослени у сектору трговине сваки дан пандемије били на услузи грађанима, те да су свакодневно изложени великом ризику од заразе. Ипак, додали су, они нису уврштени на листу приоритета за вакцинацију против Ковида-19.

“Седмицама свједочимо расправама и захтјевима ко су и ко требају бити приоритетне групе за вакцинацију против Ковида-19. Синдикат радника трговине и услужних дјелатности БиХ чекао је да види да ли ће се у тим силним расправама ко треба имати приоритет у имунизацији, наћи и они без којих у протеклих више од годину дана пандемије није био могућ свакодневни живот грађана БиХ. Нити здравих, нити оних који су, нажалост, били или јесу заражени коронавирусом. И поново су трговци остали по страни”, истакли су из Синдиката.

Како су навели, према тренутном стању, раднице и радници запослени у трговини су заборављени и неће бити уврштени у приоритете за вакцинацију.

“Многи од наших чланова су се изборили са инфекцијом, а наше мисли су са породицама оних који, нажалост, нису. И не, немамо намјеру обраћати се премијеру Федерације БиХ, министрима нити кризним штабовима. Нећемо их ни убјеђивати у то колико је битно да раднице и радници у трговини буду вакцинисани, јер смо свакодневно у контактима са хиљадама грађана, и овим би ризик од ширења вируса значајно био смањен”, поручили су из Синдиката.

У отвореном писму су навели да користе ову прилику да затраже од одговорних да набаве вакцине које упорно обећавају и започну масовну вакцинацију.

“На крају вас желимо подсјетити да радници и раднице у сектору трговине због пандемије и даље губе своја радна мјеста и живе са све мањим приходима. Једина шанса за опоравак привреде, а самим тим и увјета рада, је сигурно тржиште које без масовне имунизације није могуће”, поручили су из СТБиХ.