Међународни судови закључили су да се 1995. године у Сребреници догодио геноцид. Ово болно поглавље европске историје никада не смије бити негирано нити заборављено, наведено је у одговору Гласу Америке.

“Став Сједињених Држава о геноциду у Сребреници је дуготрајан и непоколебљив”, одговор је неименованог представника за медије америчког Стејт департмента, на упит Гласа Америке поводом тврдњи министра Владимира Лепосавића изнијетих у парламенту Црне Горе које су у дијелу међународне и црногорске јавности схваћене као негирање и релативизација геноцида почињеног у Сребреници јула 1995. године.

Реакцији Стате Департмента претходио је став Европске уније која је истакла да одбацује и осуђује свако порицање, релативизацију или погрешно тумачење геноцида у Сребреници, поручила је Ана Писонеро Хернандез портпаролка Европске комисије.

“ЕУ је унија вриједности. Порицање добро документованих и утврђених чињеница о ратним догађајима, укључујући ратне злочине, или ревизионизам, противријечи најфундаменталнијим од тих вриједности”, објавила је Писонеро Хернандез на друштвеној мрежи Твитер – поводом тврдњи црногорског министра Владимира Лепосавића које су у дијелу црногорске јавности схваћене као негирање и релативизација геноцида почињеног у Сребреници.

Она је подсјетила да је 2020. обиљежена 25 годишњица геноцида у Сребреници, како је оцијенила, једног од најмрачнијих поглавља модерне европске историје. Поручила је да је крајње вријеме да сви политички лидери у региону предњаче у одавању почасти жртава и промоцији помирења.

“Очекује се да ће свака земља која тежи придруживању ЕУ поштовати и промовисати вриједности демократије, људских права, толеранције и правде у ЕУ. То укључује поступање са жртвама геноцида с крајњим поштовањем и достојанством”, истакла је Писонеро.