Замјеница предсједавајућег Савјета министара и министарка иностраних послова БиХ Бисера Турковић одржала је састанак са 75 амбасадора и шефова дипломатско-конзуларних мисија у БиХ.

Захвалила им је на указаној подршци властима у БиХ у савладавању изазова тренутне кризе. Упознала их је са најважнијим закључцима и одлукама које је усвојио Савјет министара БиХ на 6. сједници. Појаснила је како и у којем домену се неке од одлука могу односити на стране држављане који бораве у БиХ или на све оне који имају неки објективни интерес да дођу у нашу земљу у овом кризном периоду.

Турковић је обавијестила све присутне о усвојеном приједлогу одлуке о привременом затварању међународних граничних прелаза у ваздушном саобраћају за промет путника у Босни и Херцеговини, који ступа на снагу у 6 часова ујутро 30.марта. Аеродроми ће и даље функционисати, али само за карго промет и добављање неопходне опреме и робе. У том контексту се кратко осврнула и на мјере за олакшавање промета виталних производа услијед кризе узроковане вирусом КОВИД-19.

Турковић је говорила и о одлуци о одређивању граничних прелаза за превоз робе у друмском саобраћају у транзиту кроз Босну и Херцеговину.

Специјални представник ЕУ у БиХ је обавијестио присутне да је ЕУ издвојила 7,5 милиона евра за ублажавање посљедице кризе у БиХ.

Амбасадор Италије је поставио неколико питања везаних за привремене рестрикције уласка у БиХ, те тражио конкретне одговоре на питања везана за карантин и обавезе страних држављана приликом уласка у БиХ. Турковић га је информисала да МИП БиХ активно ради на организовању чартер лета за репатријацију БиХ држављана који се налазе у Италији.

Након тога су се обратиле амбасадорке Бугарске и Словеније, са специфичним питањима везаним за обавезе дипломата и дипломатског особља у БиХ наспрам ограничења кретања које су им поставиле ентитетске власти.

Турковић је појаснила да су ове мјере рестрикције нужне и неопходне, те позвала све присутне на разумијевање и уважавање контекста у којем се сви налазимо.

Амбасадорка Норвешке је све обрадовала вијешћу да је њена Влада одобрила новчану траншу од 10,5 милиона норвешких круна за помоћ БиХ, те ће средства бити оперативна уз посредство канцеларије УНДП-а у БиХ. Разговор су закључиле амбасадорке Аустрије и Швајцарске са коментарима о неопходности заједничког и координисаног дјеловања у сузбијању посљедица кризе.