Отклоњене су препреке за прву траншу за ублажавање посљедица узрокованих ковид пандемијом, након што је потпис на Меморандум о разумијевању и Споразум о зајму за макро-финансијску помоћ Босни и Херцеговини од 250 милиона евра ставио и европски комесар за економију Паоло Ђентилони. Након што средства постану оперативна, слиједи испуњавање услова за добијање друге транше за које економисти не вјерују да ће бити испуњени.

Прва транша од 125 милиона евра помоћи Европске уније је извјесна за разлику од преговора са ММФ-ом који нису резултирали позитивним исходом. У Министарству финансија и трезора БиХ кажу да се зајам Европске уније не веже са будућим аранжманом ММФ-а.

Први пут Босна и Херцеговина није успјела договорити аранжман са ММФ-ом. Рок за завршетак преговора о новом кредиту од 1,5 милијарди марака је истекао. За предсједавајућег Савјета министара БиХ Зорана Тегелтију камен спотицања у преговорима са ММФ-ом су нека политичка питања и очекује наставак преговора за два до три мјесеца.

Према мишљењу економске аналитичарке Светлане Ценић, застој ће настати када дође до испуњавања услова и врло је упитно хоће ли Босна и Херцеговина добити другу траншу од 125 милиона марака. Што се тиче преговора са ММФ-ом у захтјеву за успостављање регистра физичких лица при Централној банци не види пренос надлежности, тим прије што постоји јединствени регистар предузећа.

За економског аналитичара Аднана Ровчанина политика би требала да устукне пред чисто економским резонима, тим прије што су та средства нашој земљи неопходна.

Из кабинета премијера Републике Српске, иако су обећали, нису одговорили на наша питања везано за застој у преговорима са ММФ-ом и условима Европске уније. У Министарству финансија Републике Српске само су нам кратко прокоментарисали да нема преноса надлежности и да је већина услова обухваћена програмом економских реформи, који је усвојила Народна скупштина Републике Српске.