У наредних седам дана у Босну и Херцеговину стиже додатних 150 хиљада тестова за откривање коронавируса, поручили су за БХТ1 из Универзитетског клиничког центра у Сарајеву. Иако је Србија најавила увођење масовног тестирања становништва, то се у Босни и Херцеговини, барем када је ријеч о Федерацији- не може очекивати, јер масовно тестирање према ријечима надлежних- није рјешење. Република Српска размишља- о увођењу те мјере у наредном периоду.

Босна и Херцеговина има довољно тестова. Очекују се и додатни контингенти тестова од Свјетске здравствене организације. А ускоро у нашу земљу стиже и модерна опрема за тестирање на коронавирус, чиме би се дневно могло урадити 100 тестова.

Ситуацију у Федерацији Босне и Херцеговине не може ријешити масовно тестирање, поручује федерални министар здравства. У наредном периоду у Републику Српску стиже око 25 хиљада тестова, чиме ће бити отворен пут за јаснију епидемиолошку слику стања.

Клинички критеријум за потенцијално тестирање особа је акутна респираторна инфекција плућа, коју прати повишена тјелесна темепратура изнад 38 степени. Епидемиолози и инфектолози поручују да се тестирање мора проширити и на оне особе без симптома јер не мора значити да ако имају негативну епидемиолошку слику, да нису заражени.

Свјетска здравствена организација у БиХ поручила је како се у борби с коронавирусом мора тестирати сваки сумњиви случај, а препоручила је, по узору на Кину, и интензивно и агресивно тестирање.

Иако нас надлежни увјеравају да имамо довољно тестова, ипак, чини се да то баш и није тако, барем када је ријеч о Граду Горажду. Наиме, иако су у овом граду потврђена 4 случаја заразе коронавиурсом, Горажде нема ниједан тест за откривање коронавируса. Осим што нема тестова, недостају маске, дезинфекциона средства и респиратори. И због свега овога, градоначелник Рамовић замолио је за помоћ предсједника Србије Александра Вучића. Но, колико ћемо још молити за помоћ или је можда дошло вријеме да се озбиљно суочимо са проблемом да не би било прекасно?