Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг казао је како су земље чланице уједињене у ставу да до 1. маја започне повлачење војске из Афганистана.

Столтенберг је, након састанка министара одбране и вањских послова Вијећа НАТО-а, одржао конференцију с министром вањских послова САД-а Ентонијем Блинкеном и америчким министром одбране Ллојдом Остином.

”Донијели смо одлуку о будућности нашег присуства у Афганистану”, рекао је Столтенберг, који је додао како ће се НАТО војници који су у Афганистану 20 година, из те земље почети повлачити до 1. маја.

Према његовим ријечима, у Афганистану се налази око 10.000 НАТО војника, а већина њих нису војници САД-а.

”У посљедњих неколико седмица и мјесеци разговарали смо о нашем присуству у Афганистану. Министри одбране и вањских послова НАТО-а, у складу с одлуком САД-а о повлачењу, донијели су одлуку коју ће слиједити, односно да се снаге мисије ‘Одлучна подршка’ НАТО-а започну повлачити до 1. маја. Наше повлачење ће бити организовано и координирано”, рекао је Столтенберг.

Додао је како планирају да повлачење војних трупа из Афганистана траје неколико мјесеци.

”Уколико буде било каквих напада талибана на наше војнике у том периоду, бит ће оштро одговорено. У Афганистан смо заједно отишли, присуство смо заједнички одредили и уједињени смо у заједничком одласку”, рекао је Столтенберг.

Генералну секретар НАТО-а истакнуо је како повлачење не значи крај односа између Афганистана и НАТО-а, већ да је то почетак једног новог периода. Поручио је како ће чланице НАТО-а наставити бити уз афганистански народ.

У декларацији објављеној након састанка, наведено је како НАТО подржава мировни процес на чијем су челу Афганистанци.

”Поздрављамо Истанбулску конференцију за коју сматрамо да ће бити прилика за унапређење мировног процеса и јачање процеса из Дохе. Позивамо афганистанске власти и талибане, да се придржавају споразума између САД-а и талибана, те Заједничке декларације између САД-а и Афганистана, којима су дана обећања у вези с мировним процесом”, наведено је у декларацији.

Столтенберг је у разговору с министром вањских послова Републике Турске Мевлутом Чавушоглуом у Бриселу добио информације у вези припрема конференције која ће бити одржана у Турској.

Столтенберг је казао и како је на састанку с министрима одбране и вањских послова НАТО-а разговарано о Русији и Украјини.

”НАТО савезнице пружају пуну подршку територијалном интегритету и суверенитету Украјине, а Русију позивају да одустане од агресивног става и придржава се међународних обавеза. Данашњи састанак је значајан показатељ нашег заједништва”, рекао је Столтенберг.