Око 400 миграната искрцано је с брода Гео Барентс у италијанској луци Аугуста на Сицилији, дуже од седмице након што је прва операција њиховог спашавања изведена на Средоземном мору.

Од људи на броду, већином из Африке, њих стотињак су малољетници, саопштили су из хуманитарне оргнизације МСФ која управља бродом. Четрдесетак миграната задобило је опекотине од горива, болује од дехидрације, хипотермије и заражени су вашкама.

Гео Барентс пребацио је прве мигранте на палубу 10. јуна код либијске обале. Већина њих сада ће морати 14 дана у карантин на другом броду ради сузбијања ширења коронавируса.

Италија је годинама примарна рута за Европу за стотине хиљада тражилаца азила и осталих нерегуларних миграната, али су бројке људи који су се отиснули на опасно путовање преко Медитерана опале у посљедњим годинама.

Влада националног јединства премијера Марија Драгија проводи сличну рестриктивну мигрантску политику као и претходна администрација, враћајући неколико спасилачких бродова хуманитарних група и подржавајући либијске напоре на заустављању одлазака бродова с илиегалним мигрантима.