Европски суд за људска права у Стразбуру је данас поново осудио Русију због “понижавајућег поступања” према Алексеју Наваљном, главном противнику руског предсједника Владимира Путина.

Жртва тровања крајем августа, за шта се одговорност приписује Кремљу, Алексеј Наваљни и други опозиционар Вадим Гунко обратили су се суду у Стразбуру због малтретирања приликом хапшења на демонстрацијама 6. маја 2012. у Москви након предсједничких избора које сматрају покраденим.

Наваљни и Гунко су задржани током ноц́и у полицијској станици, а потом им је изречена административна мјера.

Суд је једногласно закључио да је Русија прекршила одредбе Европске конвенције о људским правима о забрани нехуманог или понижавајуц́ег поступања, права на слободу и безбједност, на правично суђење као и на слободу окупљања.

Пресуда је донијета на основу видео снимка хапшења опозиционара који је објављен на интернету и на којем се види да је полиција “изврнула руку Наваљном тако да је он вриштао”, уз оцјену да ти поступци “нису били јнеопходни” пошто није било “видљивог отпора”.

Суд је пресудио да Русија исплати 8.500 еура пред судом у Стразбуру због узнемиравања Наваљног, а у октобру је већ осуђена због ометања слободе окупљања и понижавајуц́ег поступања према демонстрантима на истом скупу 6. маја 2012.

Земље чланице Вијећа Еуропе основале су 1959. године Еуропски суд за људска права који се бави случајевима кршења Еуропске конвенције о људским правима.