Музеј књижевности и позоришне умјетности БиХ у копродукцији са Удружењем Фронт слободе објавио је стрип “Земља-вода-зрак” Марка Гачника и Шејле Шехабовић, настао из уредничке идеје Дамира Арсенијевића у оквиру платформе за еколошку хуманистику која повезује науку, умјетност и активизам у борби за еколошку правду.

Тај књижевни и ликовни производ базиран је на новинарским истраживањима, научним студијама и активистичким искиуствима у Тузли, Бањој Луци, Сарајеву и Мостару.

Коауторица Шејла Шехабовић стрип је окарактеризирала као њихов умјетнички допринос у борби за, како је казала, еколошку правду. Стрип је настао као покушај да се у културу уведе тема важна за физички опстанак бх. становништва, а о томе се досад покушавало проговарати на различите начине.

“Сад и кроз стрип желимо пренијети неку врсту позива да се разговара о темама које су тешке, али се са тим морамо суочити јер су битне и тичу се будућности наше државе. Ово је и прилика да се види да се о тој тами може говорити на разне начине. Да тај проблем дуго траје, неће се моћи лако ријешити и да је вријеме да поразмислимо о томе која је наша улога у том проблему”, нагласила је.

Илустрације је урадио Марко Гачник, а трудио се да сликом прикаже што више информација о датој теми. Неки су кадрови каже настали једноставно, сами од себе, док се за неке морао више потрудити с обзиром на то да је тема мучна али озбиљна и битна у исто вријеме.

Сматра да је одговорност свих нас првенствено носилаца власти јер је то наш околиш и треба да га заштитимо. За насловницу стрипа одабрао је симболично, међу осталим, козу чије млијеко има љековита својства и препоруча се у случају тежих обољења. Но, кроз хисторију био је забрањен њезин узгој. Сматрало се да козе уништавају млада стабла те онемогућавају обнављање шума и пошумљавање.

Дамир Арсенијевић јавио се видео линком из Тузле те поручио да је стрип заправо прилика да се озбиљно размисли о томе шта се то оставља будућним генерацијама.

Осим данашњег планирани су и онлине догађаји са сједиштем у Тузли, Бањој Луци и Мостару јер су то градови који се осим Сарајева спомињу у причама. Бесплатан примјерак стрипа доступан је тренутно у Музеју књижевности и позоришне умјетности БиХ у Сарајеву, а касније ће бити и у другим градовима. Продукцију подржава програм Bosnia and Herzegovina Resilience Initiative (БХРИ).