Упркос пандемији коронавируса, традиционални “Стрит Артс Фестивал” и ове године одржава се у Мостару.

Девето љето заредом окупила се екипа еминентних умјетника, који су и овог пута заједно с ентузијастима и волонтерима направили нову галерију на отвореном. Нови мурали украсили су зидове објеката у Шантићевој, Вуковарској, Радићевој и Титовој улици, затим у насељима Текија, Бијели бријег те на зградама Текстилне и Економске школе, Центра “Лос Росалес” и Хрватског народног казалишта.

У склопу фестивала настављена је и урбана ревитализација Партизановог игралишта у близини старе језгре града, које би након дуго времена требало постати једно од главних окупљалишта за младе Мостара.

“Окупили смо признате умјетнике из земље и региона, направивши концептуалну причу која је изњедрила квалитет и оплемењивање јавних простора, и то не само оронулих фасада. Фестивал је на наше задовољство и овог пута донио посебну енергију у град. Ово је заиста требало Мостару, потврђујући да умјетност оплемењује, оживљава и тјера да мислимо о себи на други начин”, казала је организаторица Фестивала Марина Ђапић за Анадолију (АА).

Учествовало је 30 умјетника, који су насликали 20 мурала на различитим локацијама у граду.

“Ни сами још нисмо свјесни колико смо урадили и колико је квалитетно и вриједно пажње то што је урађено. Све ово доприноси комплетној друштвеној заједници, афирмирајући истовремено умјетнике и доносећи нова пријатељства, а морам споменути и велику подршку суграђана. Сретна сам, такођер, што смо анимирали младе суграђане који су узели учешће у организацији, што је још један важан детаљ овогодишњег Стрит Артса. Важно нам је да дио пројекта буду и млади, који на тај начин граде себе и дају допринос развоју умјетничке сцене у граду у којем живе”, додала је Ђапић.

Концепт и програм овог пута организирани су у складу с епидемиолошким мјерама. Фестивал ће званично бити затворен у суботу, а организатори нове активности планирају већ у октобру.