Број обољелих коронавирусом на подручју Средњобосанског кантона тренутно је 176, а забиљежено је девет смртних случајева. Из кризног штаба су упозорили да, уколико се настави овакав тренд повећања заражених, здравствени систем у овом кантону може доћи у колапс.

Уз проблеме ширења заразе на подручју кантона, што представља озбиљан здравствени проблем, додатни проблем су велике посљедице на туризам, једну од најважнијих грана привреде у овом кантону.

На посљедњој сједници Кризног штаба упозорено је на појачано ширење заразе у посљедњих 15 дана што би могло изазвати велике проблеме у функционисању здравственог система. У ресорном министарству истичу да, за сада, успијевају одговорити свим изазовима.

“Опрема засад је достатна. Континуирано нешто установе саме набављају, нешто им ми пребацимо средстава, нешто мало завод, мало донације. Проблем је то што је та опрема драстично поскупила”, наводи министар здравства СБК Анто Матић.

За здравство у Средњобосанском кантону проблем је убрзано пуњење болничких капацитета. Упозоравају да је због лоше клиничке слике чак трећина заражених подвргнута болничком третману, а капацитети у Болници за плућне болести Травник скоро да су у потпуности попуњени, а тежи пацијенти бит ће упућивани у болнице у Травнику и Новој Билој.

“Имамо спреман изолаториј у који тек смјештамо пацијенте који ће нам се прелити јер је почело прељевање са Грудне болнице јер код њих је горе страшан притисак”, казао је прим. др. Мирсад Гранов, директор ЈУ Болница Травник.

“Ми смо у овом тренутку спремни и у кадру и у опреми и у потрошном материјалу, али као и све друге установе вјерујем да ће и нас исцрпити дужина ове пандемије”, наглашава прим. др. Велимир Ваљан, директор Хрватске болнице “Др. фра Мато Николић” Нова Била.

Дужина пандемије и те како је исцрпила туристичке раднике у овом кантону. Невјероватне слике скоро празне туристичке дестинације „Плава вода“ најбоље илуструју колико је пандемија оставила трага на ову грану привреде.

Дефинитивно је да је туристичка сезона на подручју Травника и СБК најлошија у посљедњих 20 година. О посљедицама и санирању посљедица штете у туризму Влада СБК више ће радити у наредном периоду, односно како су нам казали, када се изборе за здравље становништва које је приоритет тамошње власти