Особе с прекомјерном тјелесном тежином ризична су скупина за коронавирус и развијају теже компликације од те болести, упозорили су у уторак медицински стручњаци на симпозију о узрочно-посљедничној вези дебљине и Covida-19.

Дебели људи имају 46 посто већи ризик за позитиван налаз на коронавирус, а ризик за хоспитализацију им је већи 103 посто у односу на људе с нормалном тјелесном тежином, истакнула је Сања Мусић Милановић (ХЗЈЗ) на конференцији за новинаре одржаној прије почетка онлajн симпозија ”Дебљина, кроничне незаразне болести, гени, ризици и компликације болести Covid-19”.

Додала је како је повезаност дебљине и коронавируса врло добро документирана у знанственим часописима и анализама које говоре да дебеле особе заражене коронавирусом имају 74 посто већи ризик да заврше у јединици интензивног лијечења и 66 посто већи ризик да заврше на респиратору.     

Мусић Милановић направила је анализу за Хрватску прикупивши податке о 650 позитивних особа, који показују да је међу њима 34,3 посто особа с индеxом тјелесне масе већим од 30, док је у опћој популацији постотак особа с таквом масом 19,8 посто.

У Хрватској је више од 60 посто људи дебело, па постоји бојазан да ће пандемија коронавируса, због смањења тјелесне активности, довести до пораста проблема дебљине у Хрватској и свијету, упозорила је Мусић Милановић.

Молекуларни биолог и члан Знанственог вијећа хрватске Владе Гордан Лауц рекао је како је претјерана тјелесна тежина повезана с развојем болести у будућности те поручио да се кроничне незаразне болести могу превенирати здравијим животним стилом и смањењем вишка килограма.

Лауц: Треба престати панично бројати случајеве заразе

”Примарни фактори ризика за Covid-19 су висока животна доб и прекомјерна тежина. Већина људи који су здрави не би требали имати великих проблема с коронавирусом”, истакнуо је Лауц.

Оцијенио је да коронавирус није тежак здравствени проблем у Еуропи, мјерећи по броју умрлих и тешко болесних.

”Тестови који се данас проводе изнимно су осјетљиви и ’хватају’ људе који нису инфективни и који се неће разбољети. Треба престати толико панично бројати случајеве заразе и видјети колико људи стварно умире од Covida-19”, рекао је Лауц.

Истиче да је у Хрватској двадесетак људи на респиратору због коронавируса, а су то мали бројеви ако се узме у обзир да дневно у просјеку умире око 150 људи из различитих разлога.

Упитан за цјепиво, рекао је да већ данас постоје у свијету учинковита цјепива против коронавируса, но није поврђена њихова сигурност.

”Док се не заврши трећа фаза клиничког испитивања цјепива не треба ићи на масовно цијепљење, и то се сигурно неће ни направити”, закључио је Лауц.