Идејно рјешење за уређење Кампуса Универзитета у Тузли урађено је прије десетак година. До данас ништа није реализовано, а сада ће се радити ново. Студенти и професори одавно не чекају на кораке надлежних. Годинама сами раде на уређењу, а у просторијама је од почетка пандемије коронавируса израђено и више од пет хиљада заштитних визира.

“Ко чека тај се начека” – могла би бити парола за Кампус Универзитета у Тузли, да није ентузијаста који властитим снагама креирају бољи амбијент. Касарна у Тузли је за потребе Кампуса предата прије скоро десет година и чишћењу и адаптацији простора присуствују студенти и професори бројних факултета.

ТАРИК БЕЋИРОВИЋ, студент Машинског факултета Универзитета у Тузли

„Мени је отац причао како су они ишли, као млади, на те неке радне акције и надам се да ћу ја у будућности својој дјеци причати како сам ишао у радне акције и помагао кад је слабо ко могао и хтио“.

ЕРНА ХУСИЋ, студентица Машинског факултета Универзитета у Тузли

„Да смо уствари оправдали ту неку титулу одгојно-образовне установе, јер смо поред тог неког образовања, на један начин прошли и одгој, помогли смо природи“.

Посебну пажњу је недавно привукао и декан Факултета за тјелесни одгој и спорт, који је затечен током кошења траве.

ВЛАТКО ШЕПАРОВИЋ, декан Факултета за тјелесни одгој и спорт у Тузли

„Ми смо успјели у протекле три године санирати постојеће терене, велики ногометни терен, покрили смо једну велику плоху са умјетном травом, баскет терен смо направили и тениски терен“.

Још двије фазе реализације пројеката су у плану. А, управо у Кампусу су студенти Машинског факултета, заједно са асистентом произвели и на хиљаде заштитиних визира.

ДЕНИС БЕЋИРОВИЋ, асистент на Машинском факултету Универзитета у Тузли

„Ту смо радили, спавали, јели, проводили вријеме заједно, произвели више од 5.000 комада заштитних визира за наше медицинске установе, за полицију и војску“.

МЕРЈЕМА БЕРБИЋ, студентица Машинског факултета Универзитета у Тузли

„Ко ће, ако неће млади. На нама свијет остаје. То се превише пута понавља, али у оваквим ситуацијама видјели смо колико млади желе и могу да ураде, само ако им се пружи могућност“.

Сви наши саговорници надају се да ће и реализација идејног рјешења о уређењу Кампуса угледати свјетло дана.

ФАХРЕТА БРАШЊИЋ, министрица образовања Тузланског кантона

„Влада је имала одређене идеје да се неким мањим износима, када кажем мањим то су у овом случају износи од 5-6 милиона годишње крене са улагањем и полако да се почне са инвестицијама и стварним рјешењем Кампуса у Тузли“.

И док чекају на реализацију, студенти и професори ће и даље вриједно радити, како би омогућили колико толико функционисање Кампуса Универзитета у Тузли, али и слати поруку да је уз мало воље много тога могуће.