Након потписивања споразума у Мостару, чекаће се одлука Парламента Босне и Херцеговине. Најважније питање је град Мостар. Шта слиједи даље и каква је судбина овог споразума?

Стављањем потписа два лидера на овај споразум, завршава ли се мостарска сага?

ВЕХИД ШЕХИЋ, правник

“Они су овим споразумом, посебно поглављем за град Мостар, дошли до одређених рјешења, с тим што морам напоменути да ће остати и даље индиректан избор градоначелника града Мостара што је предвиђено Изборним законом, али оно што је битно, различит је број вијећника који ће се бирати из изборних јединица градског подручја Мостара, а њих има 6, то су територије бивших општина града Мостара. Дијелови овог споразума морају мијењати одређене одредбе Изборног закона у поглављу 19 које управо говори о граду Мостару, о чему ће посљедњу ријеч дати парламентарна скупштина БиХ. Нема имплементације овог споразума без измјена Изборног Закона БиХ”.

У парламентарној процедури за овај споразум биће потребна проста већина парламентараца оба дома, гдје је потребно имати подршку најмање једне трећине парламенатараца из оба ентитета који буду присутни на сједници. Шта кажу о подршци странке које имају своје посланике у Парламенту БиХ?

НЕРМИН НИКШИЋ, предсједник СДП-а

“Уколико неко мисли да је то што су се они договорили, да ће тај Изборни закон или неке промјене које би евентуално требало направити, проћи само тако, мислим да се варају”.

САНЕЛА ПРАШОВИЋ ГАЏО, генерални секретар СББ-а

“СББ ће дати свој коначан суд када погледа документ, ово су сада све медијске приче, ми нисмо добили документ да знамо његову суштину”.

Из ПДП-а кажу да им је кључно питање статус српске заједнице и политичких субјеката са српским предзнаком, што би могао бити услов за пружање подршке, али да је рано говорити о условљавању. Сличног става су и у СДС-у, док из СНСД-а ово виде као добар знак да се ствари почињу рјешавати.

ДУШАНКА МАЈКИЋ, СНСД

“Ја још нисам видјела детаље споразума, али из инфомација које добијамо испада да то може да буде добро рјешење за почетак, а уколико буде намјера да се нешто поправља, онда ће се морати наћи консензус поново и тражити консензус партнера у власти”.

Већ раније члан Предсједништва Босне и Херцеговине Жељко Комшић рекао је да оно што су Човић и Изетбеговић договорили у вези с Мостаром неће проћи. Новинарка Ченгић каже да се потписници уговора већ понашају као побједници.

РУБИНА ЧЕНГИЋ, новинарка

“И Изетбговић и Човић обичном помстрачу показују као да су они већ побиједили, као да у изборној утрци за власт у Мостару нема мјеста за друге политичке партије”.

Док се појединци понашају као владари Мостара, судбину споразума знаћемо тек када Парламентарна скупштина БиХ да посљедњу ријеч.