Вијеће Апелационог одјељења Суда БиХ изрећи ће данас другостепену пресуду Шерифу Мешановићу, који је првостепено осуђен за ратне злочине над српским цивилима и ратним заробљеницима у логору “Силос” у Тарчину и магацину касарне “Крупа” у Зовику.

Како је саопштено је из Суда БиХ, Мешановић је у својству једног од замјеника управника логора “Силос”, те управника логора у магацину касарне “Крупа” првостепеном пресудом осуђен на седмогодишњу затворску казну.

У кривичном предмету “Мустафа Ђелиловић и други” Вијеће Одјељења један за ратне злочине Суда БиХ је након одржаног главног претреса 5. јула 2018. године изрекло првостепену пресуду којом су оптужени: Мустафа Ђелиловић, Фадил Човић, Мирсад Шабић, Незир Казић, Бећир Хујић, Халид Човић, Шериф Мешановић и Нермин Калембер оглашени кривим за кривично дјело ратни злочин над цивилима.

Суд Босне и Херцеговине јучер донио је другостепену пресуду којом су шесторица оптужених за злочине над цивилима на подручју Хаџића осуђени на укупно 42 година затвора. Казићу је изречено десет, Хујић и Фадил Човић су осуђени на по осам година, Мирсад Шабић на шест, а Халид Човић и Нермин Калембер на по пет година затвора за злочин против цивилног становништва, односно за нечовјечно поступање, противзаконито затварање, ускраћивање права на суђење затвореницима и одвођење на принудне радове.

Вијеће Апелационог одјељења Суда је 20. маја ове године донијело рјешење којим је кривични поступак у односу на оптуженог Шерифа Мешановића раздвојен због здравственог стања оптуженог.

Изрицање пресуде заказан је за 11.00 сати.