Апелационо одјељење Суда БиХ изрекло је данас ослобађајућу пресуду Јерки Иванковићу Лијановићу, бившем министру у Влади ФБиХ и лидеру странке Радом за бољитак. На тај начин, ослобођен је свих оптужби Тужилаштва БиХ.

Осим Јерке Лијановића, оптужби су ослобођени и његов брат Славо Иванковић Лијановић, али и Милорад Бахиљ, бивши министар трговине у Влади ФБиХ, Жељко Микулић, Мирјана Шакота, Мирко Галић, Мирослав Чолак и Драженко Квесић.

Ријеч је о поновљемон суђењу. Прије двије године, Јерко Лијановић је био осуђен на 12 година затвора, али је осуђујућа пресуда у мају ове године укинута и наређено је ново суђење.

Оптужница Тужилаштва БиХ теретила је оптуженог Јерка Иванковића Лијановића и друге да су починили кривична дјела организовани криминал у вези с кривичним дјелом прање новца, неплаћање пореза и пореске утаје, те у вези с кривотворењем или уништавањем пословних или трговачких књига или исправа.

Биле су оптужене и правне особа „Фармер“ д.о.о. Широки Бријег – органиовани криминал у вези с кривичним дјелом неплаћање пореза, Правна особа „Фармко“ д.о.о. Широки Бријег – организовани криминал у вези с продуженим кривичним дјелом пореске утаје и неплаћање пореза, као и правна особа „Оптимум“ д.о.о. Широки Бријег – организовани криминал у вези с кривичним дјелом пореске утаје.