Суд Босне и Херцеговине данас би требало да се изјасни о одређивању једномјесечног притвора који је Тужилаштво БиХ затражило за четири особе које се доводе у везу са страдањем младића Џенана Мемића.

Раније ове седмице ухапшени су Алиса Рамић, рођена Мутап, Мемићева бивша дјевојка, рецепционер илиџанског хотела Црыстал Муамер Ожеговић, бивши припадник Дирекције за координацију полицијских тијела БиХ Небојша Вељовић и припадник Дирекције Неџад Хрват.

Осумњичени се терете за организовани криминал, односно помоћ починитељу након почињења кривичног дјела, противзаконито посредовање и прикривање доказа.

Одбрана осумњичених затражила је одбијање приједлога Тужилаштва за одређивање једномјесечног притвора, сматрајући га неоснованим. Адвокати истичу да су прихватљиве мјере забране које укључују седмично јављање полицији и одузимање путних исправа.

Тужилаштво наводи како у овом случају постоји узнемирење јавности и да је њиме знатно нарушено повјерење у правосуђе, због чега тражи одређивање притвора.

Џенан Мемић је у ноћи 8. фебруара 2016. године у Великој алеји на Илиџи задобио повреде опасне по живот. Преминуо је 15. фебруара на Клиничком центру Универзитета у Сарајеву.

Љуби и Бекрији Сеферовићу, оптуженима за изазивање саобраћајне несреће у којој је погинуо Мемић, у Кантоналном суду у Сарајеву 13. јануара 2020. године изречена је ослобађајућа пресуда. Сеферовићи су и првостепеном пресудом били ослобођени. Но, Врховни суд Федерације БиХ је укинуо пресуду и вратио је на поновно суђење.