Суд Босне и Херцеговине још се није огласио након што је 22. октобра државно Тужитељство упутило приједлог за одређивање мјера забране Осману Мехмедагићу, директору Обавјештајно-сигурносне агенције и Мухамеду Пекићу, запосленику ове институције. Унутар ОСА-е настављају се афере, које, према ријечима наших саговорника, утичу на кредибилитет и сам рад ове агенције.

Оптужница против Османа Мехмедагића и Мухамеда Пекића подигнута је у свези са случајем изузимања снимке са видеонадзора у једној пословници Јавног подузећа “Пошта” у сарајевском насељу Алипашино Поље. Иако је захтјев имао ознаку „интерно“, снимке видеонадзора појавиле се су у јавности. Двадесет другог листопада Тужитељство упућује приједлог мјера забране обављања службене дужности равнатељу и упосленику Обавјештајно-сигурносне агенције, као и забрану контакта са упосленицима ОСА-е БиХ.

ТУЖИТЕЉСТВО БиХ

“Оптужени се терете да су, тијеком аугуста 2020. године, злоупотријебили свој службени положај или овлаштења, као и ресурсе и капацитете ОСА-е Босне и Херцеговине, у сврху приватних и личих интереса да би дошли до информација и фотографија о пошиљатељу анонимне кривичне пријаве против директора ОБА-е”.

Тужитељство је од Суда Босне и Херцеговине тражило мјере забране за осумњичене. Но, из Суда нема одговора. Нису одговорили ни на наше упите. У Тужитељству наводе како је рок за очитовање Суда о мјерама забране осам дана. Заједничко Повјеренство за надзор рада Обавјештајно-сигурносне агенције не засједа. Према пословнику, потребно је да судјелују представници сва три народа, но ХДЗ БиХ је одлучио да не шаље своје представнике због политичких затезања око именовања равнатеља, помоћника и главног инспектора ОСА-е. Предсједатељ повјеренства сматра како је Обавјештајно-сигурносна агенција постала предмет политичког препуцавања путем медија.

НЕРМИН НИКШИЋ, предсједатељ Заједничког повјеренства за надзор над радом ОСА БиХ

“Нажалост, сигуран сам да због тога трпи сама институција, трпи служба да се не обављају послови који би требали и како би требало али , у оваквом односу снага и оваквом влашћу са људима који гледају прије свега властити интерес па све онда друго, тешко је очекивати да се они секирају због интереса државе.”

Подсјећамо, Мехмедагић је и раније био предмет истражних радњи када су надлежне институције провјеравале има ли он као равнатељ Обавјештајно-сигурносне агенције валидну факултетску диплому.