Министарство правосуђа и управе у четвртак је извијестило да “у овом тренутку нема основа за даљње поступање по молби” Зорана Мамића, који је затражио да затворску казну одслужи у БиХ, што је раније одбио загребачки Жупанијски суд.

Министарство у приопћењу истиче да га је Жупанијски суд у Загребу извијестио како из приложене документације – молбе осуђеника, његових особних података те јавно доступних података – произлази да нису испуњене законске претпоставке за упућивањем замолбе надлежном тијелу Босне и Херцеговине за преузимањем извршења казнене пресуде.

“С обзиром на то да, темељем утврђених чињеница и дописа надлежног суда, нису испуњене законске претпоставке за упућивањем замолбе надлежном тијелу Босне и Херцеговине за преузимањем извршења казнене пресуде, Министарство правосуђа и управе у овом тренутку нема основа за даљње поступање по молби осуђеника Зорана Мамића”, наводе у приопћењу.

Суткиња извршења казне затвора загребачког Жупанијског суда одлучила је у понедјељак да се бивши тренер Динама Зоран Мамић и бивши порезник Милан Пернар морају јавити у загребачки затвор 10. свибња ради издржавања казни.

Ако се Зоран Мамић не појави у затвору до 10. свибња, за њим ће бити расписани тјералица и еуропски ухидбени налог, појаснио је за Хину гласноговорник загребачког Жупанијског суда Крешимир Девчић.

Зоран Мамић је раније из БиХ поручио да није у бијегу, већ да се користи својим законским правима која му омогућавају споразуми двију држава чији је држављанин. Жељу да казну служи у сусједној држави изнио је и његов брат Здравко Мамић, који је у БиХ побјегао уочи изрицања пресуде на осјечком Жупанијском суду у липњу 2018.

Врховни суд је средином ожујка Здравку Мамићу правомоћно потврдио казну из првог суђења у Осијеку од 6.5 година затвора, Зорану Мамићу смањио казну на четири године и осам мјесеци, а порезнику Пернару на три године и два мјесеца. Бившем директору Динама Дамиру Врбановићу је потврђена пресуда на три године затвора.

На суду у Осијеку, чија су двојица судаца удаљена с дужности због дружења са Здравком Мамићем, у међувремену је почело и друго суђење за извлачење новца из Динама.

Високи казнени суд (ВКС) у четвртак је одбио приједлог да се то суђење води на неком другом суду уз образложење да јавно изнесене оптужбе Здравка Мамића на рачун четворице судаца нису разлог који био упућивао на пристраност свих осталих судаца тог суда.