Врховни суд САД донио је данас одлуку да њујоршки тужилац има право да од предсједника Доналда Трампа захтијева низ финансијских докумената, укључујући његове пореске пријаве, али је за сада блокирао њихово достављање Конгресу.

Обје ове одлуке које су донијете са седам од укупно девет гласова, не би требало да омогуће америчким грађанима да сазнају више о финансијама републиканског милијардера прије предсједничких избора 3. новембра.

Ова највиша судска инстанца у САД је најприје саопштила да предсједник не ужива “апсолутни имунитет” и да би њујоршки тужилац могао да затражи доказе, у овом случају читав низ финансијских докумената који се односе на његове послове између 2010. и 2018. године, а које има његова бивша рачуноводствена фирма Мазарс.

“Ниједан грађанин, па ни предсједник, не може да избјегне достављање докумената у случају кривичне истраге, предсједник не ужива апсолутни имунитет од налога државних тужилаштава”, додаје суд.

Међутим, истрагу надгледа велика порота, састављена од грађана, која ради у највећој тајности и, теоретски, ништа не би требало да буде објављено.

Врховни суд је другом пресудом за сада блокирао слање докумената Конгресу, па ће се спор наставити на нижим судским инстанцама.

За разлику од ранијих предсједника, Трамп је одбио да објави своје пореске пријаве, што подстиче нагађања о обиму његовог богатства или потенцијалном сукобу интереса.