Власти Египта саопћиле су да су Суеским каналом пропловили сви бродови који су на обје стране чекали због недавне блокаде саобраћаја коју је изазвало дијагонално окретање и насукавање танкерског брода.

Шеф Управе за промет Суеским каналом Усаме Раби навео је у писаном саопћењу да су због шестодневног застоја саобраћаја на јужним и сјеверним уласцима у канал чекала укупно 422 брода.

“У рекордном периоду смо пропустили све те бродове кроз канал. Управо креће и посљедњи 61 брод који је због несреће био приморан на чекање“, казао је Раби.

Брод “Евер Гивен” насукао се 24. марта дијагонално на обје обале Суеског канала. Због огромне тежине и величине насуканог брода, спасилачка операција се проводила комбинираним активностима тегљача, откопавањем пијеска са дна и уклањањем контејнера како би се брод растеретио и олакшао.

Једна од најгорих блокада промета Суеским каналом трајала је шест дана. Дневна штета коју је претрпјела свјетска трговина процјењује се на око десет милијарди долара.

Суеским каналом дугим 163 километара свакодневно пролази отприлике 30 посто свјетског промета контејнерских бродова и око 12 посто укупне свјетске глобалне трговине све робе. Годишње кроз тај умјетно прокопан канал плови близу 18.000 бродова и главна је поморска рута између Азије и Европе.