Сједињене Америчке Државе (САД) и Русија и даље се сукобљавају око продужења њиховог посљедњег споразума о разоружању (СТАРТ), при чему су Вашингтонн и Москва у прошлоседмичним преговорима изнијели сукобљена мишљења.

Амерички изасланик за контролу наоружања Маршал Билингзли у уторак је сугерирао да двије земље постижу одређени напредак према споразуму о будућности споразума. Нови СТАРТ, пакт који ограничава стратешко нуклеарно оружје истиче у фебруару, преноси дпа.

“Вјерујемо да постоји начелни споразум на највишим нивоима наше двије владе”, рекао је Билингзли у јавним коментарима у Херитаге Фоундатион, америчком конзервативном истраживачком центру са сједиштем у Вашингтону.

Преговарачи из Русије и САД-а састали су се прошле седмице у главном граду Финске, Хелсинкију, ради нове рунде преговора о контроли нуклеарног наоружања.

Сједињене Америчке Државе су изразиле спремност за продужење новог СТАРТ-а ако Русија пристане на замрзавање наоружања.

Замјеник руског министра вањских послова Сергеј Рјабков представио је другачију верзију догађаја и у изјави одбацио приједлог Wасхингтона.

“Ово је неприхватљив приједлог”, рекао је Рјабков, пренијела је руска новинска агенција ТАС.

Нови СТАРТ је споразум о смањењу нуклеарног наоружања између Сједињених Америчких Држава и Руске Федерације, службеног назива Мјере за даљње смањење и ограничење стратешког офанзивног оружја. Потписан је 8. априла 2010. у Прагу, а након ратификације ступио је на снагу 5. фебруара 2011.