На протестима против расизма у Портланду, у америчкој држави Орегон, дошло је до сукоба демонстраната и полиције, а више десетина људи је ухапшено.

На видео снимцима са мјеста догађаја види се како полиција обара демонстранте и фото репортере на земљу и удара их палицама док их је изводила из подручја у близини зграде суда.

Демонстранти су спалили америчку заставу и сукобили се са полицијом која је покушавала да ухапси неке демонстранте.

Полиција је саопштила да су демонстранти гађали органе реда камењем и конзервама, а из канцеларије шерифа округа Малтномах су навели да је ухапшено 12 људи.

Насиље је услиједило послије релативно мирног скупа десничарске групе “Поносни дјечаци” и контра протеста антифашиста и активиста групе “Животи црних људи су важни”.

У Портланду већ четири мјесеца трају антирасистички протести и расте политичко насиље између љевичарских и десничарских активиста уочи предсједничких избора 3. новембра.

Стотине присталица “Поносних дјечака” изашли су на улице како би окончали “домаћи тероризам” у Портланду.

“Они су дозволили 120 дана побуне, нереда, пљачки и насиља на нашим улицама и нама мјештанима је сада доста. Уморни смо од овога и зато смо данас овдје”, рекао је припадник ове групе Хејли Адамс.

Ова група, која себе назива “Западно шовинистичком”, саопштила је да је на улице Портланда изашло око 10.000 њихових присталица, али полиција наводи да је изашло око 1.000 људи.