Четврта међународна конференција за медицински и биолошки инжењеринг одржат ће се од 21. до 24. травња у организацији Фармацеутског факултета Свеучилишта у Мостару (СУМ), Фармацеутског факултета Универзитета у Сарајеву, Медицинског факултета Универзитета у Бањој Луци те Друштва за медицински и биолошки инжењеринг у БиХ.

Због епидемиолошке ситуације конференција ће бити одржана онлине у четвртак, 22. травња, с почетком у 10 сати, приопћено је из СУМ-а.

Пленарна предавања на конференцији одржат ће Иван Ђикић, равнатељ Института за биокемију Свеучилишта Гете у Франкфурту, Томас Пенцел са Свеучилишта Марбург и директор истраживања Интердисциплинарног центра за медицину спавања, Ане Хумеу-Хертиер, професорица на Университед’ Анже и свеучилишном институту за технологију у Француској те проф. др. Асим Курјак.

У уводном дијелу присутне ће поздравити ректор Свеучилишта у Мостару Зоран Томић, министрица цивилних послова Босне и Херцеговине Анкица Гудељевић, предсједник Међународне федерације за медицинско и биолошко инжењерство Ратко Магјаревић, предсједник Еуропског удружења медицинског и биолошког инжењеринга и знаности Леандро Пеццхиа, деканица Фармацутског факултета СУМ-а Моника Томић, декан Фармацеутског факултета Универзитета у Сарајеву Фахир Бечић, декан Медицинског факултета у Бањој Луци Ранко Шкрбић и предсједатељ Међународне конференције медицинског и биолошког инжењеринга Алмир Бадњевић.

Иначе, до сада су у БиХ организирана три скупа, а по први пута домаћин је Свеучилиште у Мостару са својим Фармацеутским факултетом.

Мисија конференције је увођење, промовирање и унапрјеђење теорије и праксе техничких знаности, односно увођење технологије у медицину и биологију, служећи као форум за размјену информација између здравствених радника, знанственика шире јавности, наводи се у приопћењу.